Quantcast
Channel: Social – ExpressPress
Viewing all 3975 articles
Browse latest View live

Materiile la care se susţin tezele în anul şcolar 2014-2015.

$
0
0

examen_93404100

Elevii şi preşcolarii s-au întors la şcoală, luni, 9 februarie, după vacanţa intersemestrială. Pe elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a îi aşteaptă un semestru greu, aceştia urmând să susţină tezele până în luna mai, respectiv până în luna aprilie. Vezi mai jos lista completă a disciplinelor la care se susţin evaluările semestriale (tezele) în anul şcolar 2014-2015.

examen_93404100

Tezele de pe semestrul al II-lea al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la data de 22 mai 2015. În semestrul al II-lea, la clasa a VIII-a, tezele se vor susţine până la data de 15 mai 2015, iar la clasele terminale de liceu, până la data de 24 aprilie 2015.

La şcolile şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, pe lângă lucrările scrise (din lista de mai jos), se susţine lucrare scrisă semestrială şi la limba şi literatura maternă, indifernt de nivel, filieră, profil, specializare/calificare profesională, an d studiu şi formă de şcolarizare.

La clasele cu predare în regim bilingv sau intensiv a unei limbi străine, indiferent de specializarea/calificarea profesională, pe lângă lucrările scrise (din lista de mai jos), se susţine lucrare scrisă semestrială şi la limba străină respectivă.

DISCIPLINELE la care se susţin tezele în anul şcolar 2014-2015:

Învăţământul gimnazial

Clasele V-VII: Limba şi literatura română şi Matematică

Clasa a VIII-a: Limba şi literatura română şi Matematică, Istorie/Georgrafie (la alegere)

Învăţământul liceal - Filiera teoretică

Clasele IX - XII/XIII

Filologie : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Istorie/Georgrafie (la alegere), Limba latină (la învăţământ seral şi frecvenţă redusă la clasa a XIII, teza se va susţine la Ştiinţe socio-umane)

Ştiinţe sociale : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Istorie/Georgrafie (la alegere), Ştiinţe socio-umane (Logică la clasa a IX / Psihologie la clasa X / Economie sau Sociologie la clasa a XI / Filosofie la clasa a XII / Filosofie la clasa a XIII seral şi frecvenţă redusă)

Matematică-informatică : Limba şi literatura română, Matematică, Informatică (la seral şi f.r. pentru clasele IX şi X se va susţine la Fizică), Fizică/Chimie/Biologie (la alegere) (la învăţământ seral şi f.r. la clasa XII şi XIII, teza se va susţine la Fizică)

Ştiinţe ale naturii : Limba şi literatura română, Matematică, Fizică/Chimie/Biologie (la alegere), Fizică/Chimie/Biologie (la alegere, altă disciplină decât cea aleasă mai sus)

Învăţământul liceal - Filiera teoretică

Clasele IX-XII, învăţământ la zi

Arte plastice şi decorative : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Istoria artelor şi arhitecturii, Ştiinţe socio-umane

Arhitectură, arte ambientale şi design : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Matematică, Ştiinţe socio-umane

Conservare-restaurare bunuri culturale : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Ştiinţe socio-umane, Istoria artelor şi arhitecturii

Muzica : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Ştiinţe socio-umane, istoria muzicii

Coregrafie : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Ştiinţe socio-umane, Istoria baletului

Teatru/Arta actorului : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Ştiinţe socio-umane, Istoria teatrului

Profilul sportiv: Limba şi literatura română, Limba modernă I, Biologie, Pregătire sportivă teoretică

Liceul Militar (Ministerul Apărării Naţionale)

Matematică-Informatică : Limba şi literatura română, Limba modernă I, Matematică, Informatică

Clasele IX, X, XI - Învăţământ profesional

În clasele IX, X, XI, pentru toate domeniile şi calificările, tezele semestriale se vor susţine la Limba şi literatura română şi Matematică.

Calendarul examenului de Bacalaureat şi al Evaluării Naţionale

Ministerul Educației a stabilit ca simulările examenelor naționale din anul școlar 2014-2015 să se desfășoare în zilele de 23, 24 și 25 februarie — Evaluarea Națională, pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv 2, 3, 4 și 6 martie — Bacalaureat, pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Evaluarea națională va începe anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu proba de limba și literatura română.

Absolvenții de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului debacalaureat între 25 și 29 mai și vor încheia cursurile în 29 mai. Prima sesiune de bacalaureat va începe pe 8 iunie cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

sesiunea iunie-iulie 2015:

  • 8 - 10 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 10 - 12 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 15 - 19 iunie - Evaluarea competenţelor digitale
  • 22 - 26 iunie - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 29 iunie - Limba şi literatura română
  • 30 iunie - Limba şi literatura maternă
  • 1 iulie - Proba obligatorie a profilului
  • 3 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
  • 6 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
  • 6 iulie - Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)
  • 7 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor 10 iulie - Afişarea rezultatelor finale

 13 - 17 iulie - Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

  • 17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 17-18 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 18-19 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 20 - 21 august - Evaluarea competenţelor digitale
  • 24 august - Limba şi literatura română
  • 25 august - Limba şi literatura maternă
  • 26 august - Proba obligatorie a profilului
  • 28 august - Proba la alegere a profilului şi specializării
  • 31 august - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)
  • 1-2 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 septembrie - Afişarea rezultatelor finale

Se lasă cu scandal în sediul PNL

$
0
0

aaaa_23001300

La sediul PNL a avut loc, luni, un incident cu o persoană în scaun cu rotile care s-a recomandat revoluţionar şi i-a cerut lui Vasile Blaga să predea certificatul de revoluţionar şi să dea explicaţii de ce doresc liberalii să preia puterea. La faţa locului au intervenit poliţiştii şi un echipaj de la ambulanţă.

aaaa_23001300

În timpul şedinţei săptămânale a liderilor PNL, o persoană în scaun cu rotile a intrat în sediul formaţiunii. Bărbatul s-a recomandat a fi revoluţionarul Gheorghe Zainea. Acesta striga în sediul PNL, la o portavoce, numele liderilor PNL.

Revoluţionarul a susţinut că a fost împins cu căruţul pe scările din interiorul clădirii, el fiind însoţit de o altă persoană despre care a afirmat că este fiul său. Totodată, revoluţionarul l-a acuzat pe Blaga că i-ar fi făcut "semn" unei persoane, care l-ar fi aruncat pe scări.

La sediul PNL a ajuns şi un echipaj de poliţie. Revoluţionarul le-a spus agenţilor că a dorit să discute cu Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

"Am venit să-i spun domnului Blaga să predea certificatul de revoluţionar (...) Ştiu că nu este revoluţionar şi posedă un certificat de revoluţionar. Şi să-i spun doamnei preşedintă Gorghiu să nu mai spună la televizor că ei vor să preia puterea", a spus Zainea.

La faţa locului a ajuns şi o ambulanţă care l-a luat pe revoluţionar.

MINORE ajunse pe mâna PROXENEŢILOR.

$
0
0

prostituata_minora_19ffc118fa

Drama unui copil, lăsat în voia sorţii de o mamă neglijentă, care a încăput pe mâinile unui proxenet din Turnu Severin. Este povestea unei tinere care acum are aproape 16 ani. La orgii participau oameni importanți din zonă.

prostituata_minora_19ffc118fa

Tânăra de numai 16 ani le-a povestit jurnaliștilor de la Atitudine in Severin prin ce chinuri a trecut și cum a căzut pradă proxeneților. Și-a abandonat școala pentru a fi la cheremul clienților. De la 14 ani de când a intrat în reţeaua lui Dănuţ Ovidiu Mârţ a trecut prin patul multor bărbaţi importanţi din Turnu Severin, mulţi dintre ei deosebit de agresivi.

Bărbaţi care au un anume statut în societate, pozează în familişti, dar care nu se dau în lături de la o partidă de sex cu o minoră. Despre proxenet nu spune nimic de rău, este omul care a introdus-o în „lumea bună" şi a învăţat-o să facă bani mulţi. I-a furat însă inocenţa, a transformat-o peste noapte din copil în femeie uşoară.

Cât de vinovat este acest proxenet urmează să stabilească judecătorii, cert este că omul acesta a profitat de naivitatea multor tinere, care acasă nu au ce le trebuie. Majoritatea provin din familii cu mari probleme sociale, astfel că îşi vând trupul pentru o bucată de pâine şi un pat călduţ.

Iată interviu pe care l-a dat Elena jurnaliștilor:

Elena: Nu ştiu cu câţi bărbaţi m-am f...t, sunt mulţi, foarte mulţi, primari de la ţară, avocaţi, executori judecătoreşti, doctori, directori de la APIA.

Reporter: Câţi ani aveai când ai intrat în reţeaua lui Ovidiu Mârţ?

Elena: Aveam 14 ani, cineva mi-a făcut cunoştinţă cu el, nu mai eram virgină. M-a învăţat cum să mă port cu clienţii, mi-a spus că o să câştig bani mulţi.

Reporter: Unde te duceai cu clienţii?

Elena: Mă duceam la diferite petreceri, unde primeam de la 400 la 1000 de lei. Beam un pahar de vin, clienţii ne spuneau să ne dezbrăcăm, să dansăm dezbrăcate complet pe masă, aduceam obiecte şi ne rugau să ni le băgăm ... Veneam câte 4-5 fete, depinde câţi erau. Petrecerile aveau loc în locuinţe ori la ei la birou, unde voiam şi noi, ori la o pensiune din Băile Herculane.

Reporter: Şi după dans vă duceaţi în camere cu ei?

Elena: Nu, acolo toţi, făceam schimburi şi între noi fetele şi între ei bărbaţii, mai multe fete cu acelaşi bărbat. Făceam sex normal şi oral. Erau şi fete care făceau şi anal. Avocaţilor în special le plăceau petrecerile astea.

Reporter: Multe dintre voi eraţi minore?

Elena: Toate.

Reporter: Cine erau clienţii tăi?

Elena: Mulţi bărbaţi, am fost şi cu un domn primar, îi place şi anal, dar eu nu fac asta. Era foarte generos, depinde şi în ce stare era, dacă era puţin mai beat dădea bani mai mulţi bani, dacă era treaz mai puţin, de la 400 de lei în sus. Şi-a făcut implant ca să-şi lungească penisul, mie nu mi-a venit să cred. Mă întreba dacă îmi place şi bineînţeles eu îi spuneam că da. Mă punea să dansez, să mă masturbez, se masturba şi el. Mi-a spus că dacă o să ascult de el o să ajung mare, îmi luase un apartament cu chirie, mă pusese în urmărire, pusese camere. Unui alt client îi plăcea în mai multe feluri, în mai multe poziţii, îi place să te bată peste fund, să-l baţi, să dea limbi în p...ă, să te tragă de păr. Unui avocat îi plăcea să te tragă de păr până îţi dădeau lacrimile. O dată, eram la „Procesul Etapei", bine că nu m-a filmat, erau toţi directorii acolo, noi dansam pe masă. I-au făcut ăştia poză (n.r. director APIA) că ziceau să-l aibă la mână, m-au pus să-l sărut şi i-a făcut poză un primar de la ţară.

Reporter: Ce sumă de bani primea Dănuţ Ovidiu Mârţ de la voi?

Elena: O parte din bani, 50 de lei.

Reporter: S-a purtat vreodată urât cu voi?

Elena: Nu, din contră, ne învăţa numai la lucruri bune, cum să facem, ce să facem cu clienţii.

Reporter: Cum a fost la anchetă, mama ta ştie cu te ocupi?

Elena: Eu am vrut să mă duc să neg, dar aveau acolo probe şi mesaje cum vorbeau cu mine, nu aveam ce să neg. Şi m-au şi speriat, prima dată m-am dus să mă omor. Le-am zis să nu o anunţe (n.r. pe mama).

Tânăr de 19 ani a murit după ce a fost lovit de metrou

$
0
0

20150216_192409_37860600

Un băiat de 19 ani a fost lovit marţi de metrou la stația Păcii. Echipajele de salvatori au încercat în zadar să-l resusciteze. Tânărul a murit având amputate membrele inferioare şi multiple traumatisme.

20150216_192409_37860600

Un băiat de 19 ani a fost lovit de metrou marți dimineață la stația Păcii, echipajele de salvatori încercând să-l resusciteze timp de câteva minute. Din păcate, tânărul a fost declarat decedat.

"Bărbatul are amputate membrele inferioare, traumatisme multiple și e inconștient. La fața locului se acționează cu echipaj SMURD și descarcerare", a declarat Adrian Marin, din partea ISU București, potrivit Agerpres.

Deocamdată nu se cunosc circumstanțele producerii accidentului.

CLASA PREGĂTITOARE, CLASA ZERO.

$
0
0

clasa_pr_59788400

CLASA ZERO, CLASA PREGĂTITOARE, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe în data de 16 februarie 2015. Fiecare unitate de învatamânt în care se organizează clasa pregătitoare organizează "Ziua porţilor deschise" în intervalul 18-26 februarie. Cu această ocazie, părinţii şi copiii vor putea vizita spaţiile şi vor putea discuta cu cadrele didactice.

clasa_pr_59788400

CLASA ZERO, CLASA PREGĂTITOARE, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau direct în clasa I pentru anul şcolar 2015-2016 începe pe 16 februarie.

Toate unitățile de învățământ în care se va desfășura activitatea clasei pregătitoare în anul școlar 2015 - 2016, vor organiza o „Zi a porților deschise”, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

Pentru a facilita comunicarea dintre părinți și personalul didactic și informarea familiilor privind oferta educațională, la această activitate vor participa directorul/directorul adjunct al unității de învățământ, cadre didactice care predau la clasa pregătitoare, reprezentanți ai părinților elevilor care frecventează clasa pregătitoare în anul școlar 2014 – 2015, precum și alte persoane desemnate de conducerea unității de învățământ.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar. Părinții se pot adresa celei mai apropiate unități de învățământ, care îi va îndruma în privința pașilor pe care trebuie să îi parcurgă, în conformitate cu prevederi le prezentei metodologii.

Părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii. Prin excepție de la aceste prevederi, pentru anul școlar 2015-2016, părinții, ai căror copii nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învățământul primar, în clasa I.
 
CLASA PREGĂTITOARE. Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul supus dezbaterii publice, astfel că prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie.
  • 16 februarie - afişarea circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. De asemenea, se va afişa programul de completare a cererilor tip de înscriere şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi.
  • 16 şi 27 februarie - se organizează în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 - 2016, în învăţământul primar.
  • 18 - 26 februarie - părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.
  • 23 februarie şi 13 martie - părinţi completează cererile-tip de înscriere.
  • 20 - 21 martie - vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I

  • 23 februarie – 13 martie 2015 - Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unității de învățământ respective.
  • 16 – 20 martie 2015- Soluționarea de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
  • 23 martie – 03 aprilie 2015- Depunerea cererilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
  • 7 - 9 aprilie 2015 - Soluționarea de către unitățile de învățământ, respectiv comisiile județene/a municipiului București a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, a procedurii specifice elaborate de către comisiile județene/a municipiului București.
  • 10 aprilie 2015 - Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

Comisiile județene și a municipiului București au obligația să asigure afișarea tuturor informațiilor referitoare la înscrierea în învățământul primar, inclusiv circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, la fiecare unitate de învățământ din județ, precum și pe site-ul ISJ/ISMB.

O nouă televiziune de ştiri, NCN, va fi lansată în Cluj, de jurnalistul Liviu Alexa

$
0
0

tv_spatiu_34642200

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat, în şedinţa de marţi, o licenţă audiovizuală televiziunii de ştiri NCN Cluj-Napoca, care este deţinută de jurnalistul Liviu Alexa.

tv_spatiu_34642200

CNA a analizat, marţi, o solicitare a societăţii Pagina Ciudatului SRL de acordare a unei licenţe pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a televiziunii de ştiri NCN Cluj-Napoca.

Asociaţii societăţii Pagina Ciudatului SRL sunt jurnaliştii Liviu Alexa (99%) şi Elza Almasi (1%).

În şedinţa CNA de marţi, Liviu Alexa i-a rugat pe membrii Consiliului să-i dea o şansă să lanseze o televiziune de ştiri locală la Cluj-Napoca, unde nu mai există un astfel de post.

"(La Cluj, n.r.) nu există un public informat despre ce se întâmplă în societate, iar absenţa unei televiziuni de ştiri corecte, dinamice, face ca această comunitate să fie dezbinată (...) Programul pe care noi îl propunem pare la prima vedere unul modest (şase ore de program în direct şi 18 ore de programe în reluare, n.r.). Este ceea ce eu pot să susţin ca manager că pot să duc până la capăt", a spus Liviu Alexa.

Răspunzând unei întrebări adresate de membrii Consiliului privind societatea care a solicitat licenţa, respectiv Pagina Ciudatului SRL, Liviu Alexa a spus denumirea provine de la prima sa rubrică de reportaje, de autor. "Mi s-a spus că scriu ciudat de bine", a spus Liviu Alexa, precizând că, în ultimii şapte ani, a coordonat numeroase proiecte în media, între care şi site-ul online Ziarul de Cluj.

Potrivit lui Liviu Alexa, echipa televiziunii NCN va fi formată din 15 persoane, Elza Almasi fiind redactorul-şef. "Colaboratorii pe partea de realizare de emisiuni sunt nume cunoscute din oraş, dar vor lucra un an pro bono", a spus Liviu Alexa.

Investiţia în lansarea acestei televiziuni se ridică la 110.000 de euro, fiind asigurată din fonduri ale lui Liviu Alexa şi din credite.

Televiziunea NCN Cluj-Napoca ar urma să fie difuzată în acest oraş pe reţelele de cablu ale UPC România, potrivit unui acord de principiu depus la dosarul de la CNA.

În Cluj-Napoca a mai existat în trecut o televiziune cu denumirea NCN, care a fost deţinută de societatea NCN Studio TV SA. În prezent, această societate deţine televiziunea Look Plus.

CNA a decis să acorde licenţă televiziunii NCN Cluj cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Lorand Turos).

Cea mai sexy eleva din Capitala

$
0
0

media_142418935040371100

Unele domnisoare merg la scoala imbracate ca pentru un podium de moda. Este si cazul elevei din imagini. Ea si-a pus cea mai sexy pereche de bikini si a vrut ca toata lumea sa vada asta. Drept urmare, ea si-a ridicat tricoul si si-a lasat lenjeria intima la vedere moment in care prietena ei i-a facut o poza. Inevitabil imaginea a ajuns pe net si a facut spectacol.

media_142418935040371100

Descinderi DIICOT la traficanți de imigranți

$
0
0

diicot_74448300

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri șapte percheziții domiciliare, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări formate din cetățeni români, sirieni, irakieni și bulgari, specializată în trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat, pe relația Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - state din Europa de Vest.

diicot_74448300

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2013 — 2015, membrii grupării au racolat cetățeni de origine arabă în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat atât din Bulgaria în România, cât și din țara noastră către alte țări din spațiul Uniunii Europene, în schimbul unor importante sume de bani. Din probele administrate în cauza, rezultă că activitatea infracțională a grupării a fost structurată pe mai multe segmente. Astfel, primul segment avea rolul de a racola migranții, de a-i prelua de pe teritoriul Bulgariei și de a-i introduce ilegal în România, prin zona Giurgiu, urmând ca ulterior să îi transporte până în municipiul București. Al doilea segment avea rolul de a prelua migranții din locațiile de cazare din București, de a-i transporta până în zona de vest, la frontiera cu Ungaria, unde ulterior se organiza scoaterea ilegală din România. La sediul DIICOT — Structura Centrală vor fi aduse la audieri nouă persoane.


NOUL COD FISCAL.

$
0
0

sedinta_guvern_39129100

Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala sunt incluse astazi pe agenda de lucru a Guvernului, pentru a fi dezbatute in prima lectura, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis redactiei. Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a anuntat inca de la inceputul saptamanii ca cele doua documente se vor afla astazi pe masa Executivului. Impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, la ultima actualizare a NOULUI COD FISCAL.

sedinta_guvern_39129100

Conform agendei de lucru a sedintei Guvernului de astazi, proiectele de lege privind Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala urmeaza sa fie dezbatute in prima lectura.

Acest lucru a fost anuntat de ministrul Finantelor, Darius Valcov, la inceputul saptamanii. Oficialul a mai spus ca imediat dupa aprobarea documentelor, urmeaza discutia pe legile finantelor publice si finantelor publice locale.

Inca de la inceputul acestui an, premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectele celor doua coduri urmeaza sa fie finalizate in luna februarie.

Mai exact, prim-ministrul a declarat la acea data, citat de Mediafax, ca Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala vor fi finalizate de Executiv pana la 15 februarie, dupa care vor fi prezentate din nou in dezbatere publica si transmise Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare.

"Daca reusim sa dezbatem si sa adoptam in prima sesiune, pana in 30 iunie, am avea pentru prima data un Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala in primul rand prin dezbateri cat mai detaliate, prin consens politic", a spus Ponta, mentioneaza Mediafax.

Acesta a aratat atunci ca documentele vor fi discutate in Parlament pana cand va exista un consens politic majoritate-minoritate asupra lor, intentia fiind insa ca noile coduri sa fie aplicate de la inceputul anului viitor.

De asemenea, premierul a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016, mentioneaza aceeasi sursa.

Noul Cod fiscal ar fi trebuit sa ajunga in Parlament in septembrie 2014

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat in luna iulie a anului trecut ca proiectul Noului Cod fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie 2014, lucru care nu s-a mai intamplat. Pana in septembrie 2014, ministrul Finantelor urma sa discute despre acest document cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic si presa de specialitate.

Declaratiile de anul trecut ale oficialului au venit dupa ce MFP a retras pe 12 iulie 2014 de pe site-ul sau proiectele Noilor Coduri fiscale, in urma solicitarii Guvernului.

Mai exact, Finantele au publicat pe 11 iulie 2014 o varianta actualizata a proiectului Noului Cod fiscal rescris, care ar fi urmat sa intre in vigoare in 2015, informeaza presa centrala. Prima varianta a Noului Cod fiscal, dar si cea a Noului Cod de procedura fiscala au fost lansate in dezbatere publica pe 30 iunie 2014.

In varianta actualizata a Noului Cod fiscal, publicata pe 11 iulie, dar care a fost retrasa pe 12 iulie de MFP, se preciza ca persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta ar fi platit un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini urma sa fie majorat de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, a anuntat atunci agentia de presa Mediafax. In schimb, pentru motoare mai mari impozitul urma sa scada.

Mai exact, persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, ar fi trebui sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare, informeaza sursa citata.

De asemenea, acelasi document stabilea ca impozitele si taxele locale urmau sa fie indexate in continuare o data la trei ani in functie de inflatie, dar nu de catre Guvern, ca in prezent, ci direct de primarii, si ar fi putut fi majorate in fiecare an cu pana la 50%, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale, precizeaza aceeasi sursa.

Pe langa aceste aspecte, Noul Cod fiscal, in prima varianta lansata in dezbatere publica pe 30 iunie de MFP, mai stabilea si un nou imozit, cel forfetar. Mai exact, documentul redenumea acest impozit in impozit specific unor activitati si reglementa domeniile de aplicare, formulele de calcul, precum si termenele de plata.

Impozitul specific ar fi trebuit platit de catre persoanele juridice din domeniul hotelier, al turismului, al alimentatiei, precum si de catre barurile si service-urile auto.

In ceea ce priveste Noul Cod de procedura fiscala acesta stabilea o noua penalitate, de nedeclarare, cu care urmau sa fie taxati contribuabilii care nu isi declarau obligatiile fiscale.

Conform Noului Cod de procedura fiscala, penalitatea de nedeclarare ar fi urmat sa fie de 10, 25 si chiar 100% din sumele nedeclarate.

In plus, Noul Cod de procedura fiscala modifica si modul de desfasurare a inspectiei fiscale, in sensul ca putea fi supus inspectiei fiscale nu doar contribuabilul, ci si platitorul, adica cel care indeplineste anumite obligatii in numele contribuabilului.

Mai mult decat, noile dispozitii stabileau o perioada mai lunga in care contribuabilii puteau sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale.

"Contribuabilul/platitorul are dreptul sa isi prezinte, in scris, punctul de vedere cu privire la constatarile inspectiei fiscale, in termen de 5 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale. In cazul marilor contribuabili termenul de prezentare a punctului de vedere este de 7 zile lucratoare. Termenul poate fi prelungit pentru motive justificate cu acordul conducatorului organului de inspectie fiscala", se preciza in prevederile propuse de MFP.

In prezent, termenul de prezentare a punctului de vedere este de 3 zile lucratoare de la data incheierii inspectiei fiscale, fiind valabil pentru toti contribuabilii, indiferent de marimea acestora.

Unul dintre ucigaşii lui Ioan Luchian Mihalea, la un pas de eliberare

$
0
0

mihalea_76909100

Unul dintre asasinii lui Ioan Luchian Mihalea este la un pas de libertate. La 22 de ani de la crima care a îngrozit România, Nelu Florian Gavrilă, unul dintre cei care l-au omorât pe compozitor, a primit acceptul Judecătoriei Găeşti de a fi eliberat condiţionat. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată.

mihalea_76909100

La peste 20 de ani de la moartea lui Ioan Luchian Mihalea, unul dintre criminali va ieşi din închisoare. Nelu Florian Gavrilă a primit acceptul judecătoriei de a fi eliberat condiţionat.

Ionel Păun, celălalt criminal, este şi el la un pas de a fi liber. Judecătorii analizează propunerea de eliberare condiţionată de comisia penitenciarului. Practic, cei doi sunt la câteva zile distanţă de o decizie care ar putea pune capăt pedepsei primite pentru uciderea compozitorului.

Pe 29 noiembrie 1993, criminalii au dat buzna în casă peste Ioan Luchian Mihalea pentru a-l jefui. Ucigaşii s-au năpustit asupra sa cu pumnii şi picioarele. Bătut crunt, artistul a reuşit să le opună rezistenţă, până când a fost lovit în cap cu un ciocan de lipit. Mihalea îi cunoştea pe cei doi şi îi ajutase de multe ori cu bani.

CLASA ZERO. Părinţii sunt disperaţi să obţină VIZA DE FLOTANT.

$
0
0

elevi_640x434_79525700

CLASA ZERO, CLASA PREGĂTITOARE, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Părinţii care vor să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, dar au "ochit" alte şcoli decât cele de circumscripţie, sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a ajunge acolo unde îşi doresc.

elevi_640x434_79525700

 

CLASA ZERO, CLASA PREGĂTITOARE, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Părinţii ai căror copii vor merge pentru prima dată la şcoală, în septembrie 2015, au intrat deja în febra înscrierilor. Tot mai mulţi bucureşteni îşi fac viză de flotant, în ultimii ani, în alte cartiere decât cele în care locuiesc, pentru a-şi duce copilul la o şcoală mai bine cotată.

Internetul abundă de anunţuri "cumpar viza flotant". Oamenii sunt disperaţi să prindă un loc la şcoala dorită şi pentru asta sunt dispuşi să dea bani grei. Sumele acordate sunt cuprinse între 200 de lei şi 900 de lei, în funcţie de zonă. 

"Cumpar viza de flotant necesara inscrierii copilului la Scoala nr. 17 Pia Bratianu. Strazile alocate scolii sunt: Bd. Ion Mihalache nr. 54-106 (doar numerele pare), str. Barbu Stefanescu Delavrancea, str. Clucerului, str. Docentilor, str. Petoffi Sandor, str. Ady Endre, str. Maior Gh. Sontu, str. Stolnicului, str. Serdarului, str. Postelnicului, str. Uruguay. URGENT. Preţ 200 de euro."

Pe Internet sunt şi anunţuri publicate de bucureşteni care nu mai aşteaptă cererile pentru viza de flotant şi fac o ofertă. "Iau în spaţiu persoane care doresc buletin de Bucuresti pret 250 lei valabil 10 ani. Viza de flotant valabila 1 an pret 200 lei. Bucuresti Sector 3 (Cora Pantelimon ). Mai multe detalii la telefon", scrie un bucureştean în anunţul postat pe un site de publicitate.

Acordarea vizei de resedinţă se face la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) al municipiului de care aparţine localitatea, în baza prezentării documentelor. Viza se acordă pentru cel mult un an, iar la expirare, trebuie să vă adresați din nou Evidenţei Populaţiei, cu o nouă cerere.

Acte necesare pentru acordarea vizei de flotant:

  • CEREREA TIP (de la ghişeu)
  • ACT DE IDENTITATE (original şi copie);
  • CERTIFICATUL DE NAŞTERE (original şi copie);
  • CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE daca este cazul ( original şi copie);
  • CERTIFICATE DE NAŞTERE pentru minorii sub 14 ani care însoţesc pe titular la locul de reşedinţă (original şi copie),
  • ACTUL CU CARE SE FACE DOVADA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA LOCUINŢEI UNDE SE SOLICITĂ REŞEDINŢA (original şi copie);
  • CONTRACT DE ÎNCHIRIERE, COMODAT, SCHIMB, DONAŢIE, ÎNTRE PROPRIETAR ŞI CHIRIAŞ;
  • TAXĂ TIMBRU FISCAL 5 lei, (se plateste la Primărie) sau timbru fiscal
CLASA PREGĂTITOARE. Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul supus dezbaterii publice, astfel că prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie.
  • 16 februarie - afişarea circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. De asemenea, se va afişa programul de completare a cererilor tip de înscriere şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi.
  • 16 şi 27 februarie - se organizează în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 - 2016, în învăţământul primar.
  • 18 - 26 februarie - părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.
  • 23 februarie şi 13 martie - părinţi completează cererile-tip de înscriere.
  • 20 - 21 martie - vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I

  • 23 februarie – 13 martie 2015 - Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unității de învățământ respective.
  • 16 – 20 martie 2015- Soluționarea de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
  • 23 martie – 03 aprilie 2015- Depunerea cererilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
  • 7 - 9 aprilie 2015 - Soluționarea de către unitățile de învățământ, respectiv comisiile județene/a municipiului București a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, a procedurii specifice elaborate de către comisiile județene/a municipiului București.
  • 10 aprilie 2015 - Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

O fată de 15 ani, obligată să se vândă pe 50 de lei.

$
0
0

denisa_bejinaru

Una dintre victimele lui Artistică Benoni Bejinaru, fostul lăcătuş mecanic de la cariera Roşiuţa judecat pentru proxenetism, a povestit instanţei că avea doar 15 ani când a fost abuzată de acesta şi obligată să aibă relaţii sexuale cu trei persoane.

denisa_bejinaru

Denisa a povestit, cu lacrimi în ochi, că a fost abuzată de Bejinaru şi de un prieten al acestuia. Cei doi au forţat-o apoi pe fată să întreţină relaţii sexuale contra cost cu alţi trei bărbaţi Pe atunci, fata avea doar 15 ani. 

A fost obligată să facă sex în faţa tuturor

Totul s-a petrecut pe litoral, în vara anului 2010, iar Denisa a fost traumatizată în urma experienţei. 

„Am plecat de acasă pentru că mă certasem cu bunicii şi mama era plecată la muncă în străinătate. Locuiam la Dana, o prietenă pe care am cunoscut-o prin intermediul unei colege de clasă la care m-am plâns. Bejinaru a sunat-o pe Dana să meargă pe litoral. Ea mi-a spus şi mie să merg, dar nu am vrut pentru căî nu aveam bani. Până la urmă, m-a convins să merg cu ei. Aveam vârsta de 15 ani atunci, iar Dana ştia că sunt minoră. Am plecat cu Bejinaru, Bejat şi Ciuti. Pensiunea la care am fost cazaţi aparţinea unui cunoscut de-al lui Bejinariu. Am luat toţi o cameră. În prima seară când am ajuns am fost obligată să întreţin raporturi sexuale cu Bejinaru, de faţă cu toţi ceilalţi care erau în cameră. A două seara am fost forţată de Ciuti să întreţin raporturi sexuale. Mi-a dat o palmă. Din cea de-a treia zi am rămas fără bani şi Bejinaru mi-a cerut mie şi Danei să facem rost de bani pentru a ne putea întoarce acasă“, a povestit Denisa. 

Denisa a fost nevoită să participe la adevărate orgii sexuale. Minora a întreţinut relaţii sexuale împreună cu cealaltă fată, Dana, cu câte un singur client.

„Bejinaru a făcut rost de clienţi. Vorbea la telefon şi el aranja. Doi au fost chiar pensiunea care ne cazasem, iar al treilea de la o altă pensiune. Primeam 50 de lei fiecare. Banii erau luaţi de Bejinaru, pentru a ne întoarce acasă. Au fost trei clienţi. După o săptămână ne-am întors în Motru“, a declarat tânăra.

A rămas gravidă în urma abuzurilor

Denisa a mai povestit că a rămas însărcinată şi că a avut traume care nu s-a vindecat nici acum. Fetei îi era frică să iasă din casă. Într-un final, mama ei a aflat că fata era gravidă şi a dus-o la o clinică din Spania, unde a făcut avort. 

„Bejinaru mi-a spus să nu mai vorbesc cu nimeni despre cele întâmplate. Îmi era frică şi nu am mai ieşit din casă. El era cunoscut ca un proxenet în tot Motru, dar eu nu ştiam asta atunci când am plecat. Aveam prieteni care vorbeau de el şi la barul unde am lucrat la fel se vorbea de el. Mi-a fost frică să mai ies din casă. Am fost traumatizată. Eram doar un copil. Am rămas înscărcinată după ce m-am întors de pe litoral, dar nu am ştiut. Mama m-a întrebat şi i-am spus. Nu am putu să fac avort în România şi nici în Italia. Am mers la o clinică privată din Spania şi acolo am făcut avort“, a mai spus Denisa. 

Le ducea şefilor prostituate şi era învoit de la muncă

Din 2010, Bejinaru (36 de ani), împreună cu un prieten, Casian Bejat-Muja (29 de ani), ambii din judeţul Gorj, se ocupau de racolarea tinerelor şi plasarea acestora atât în străinătate, cât şi pe litoralul românesc pentru sex contra cost. Bejinaru îşi petrecea nopţile prin cluburi, unde agăţa fete. Le promitea că le ajută cu bani să-şi continue studiile în străinătate. Unele au fost trimise în Italia şi Austria, unde au fost obligate, sub ameninţare, să întreţină relaţii sexuale.

Fiind ocupat noaptea, Bejinaru nu putea să ajungă a doua zi la serviciu. Ca să apară, totuşi, pe fişa de pontaj şi să nu fie dat afară, serviciul lui fiind o “mască” foarte bună pentru ceea ce făcea el, de fapt, le aducea şefilor prostituate. Fetele le satisfăceau şefilor toate poftele sexuale, iar Bejinaru era învoit de la serviciu.

Pe 2 august 2014, Bejinaru şi Muja au fost arestaţi şi cei doi sunt judecaţi acum. Bejinaru susţine este nevinovat şi că doar a întreţinut raporturi sexuale cu o parte a victimelor din dosarul său, însă niciodată nu a practicat proxenetismul şi că nu a câştigat vreun ban de pe urma lor. 

Peste 29.000 de angajaţi vor intra în grevă de avertisment

$
0
0

greva-foamei-la-posta-romana-proteste-in-toata-tara-18481339

Peste 29.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene din 38 de judeţe ale ţării şi din Bucureşti vor face, vineri, grevă de avertisment, solicitând acordarea tichetelor de masă şi creşteri salariale, a anunţat, miercuri, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

greva-foamei-la-posta-romana-proteste-in-toata-tara-18481339

Vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Tănase, a declarat că 29.520 de salariaţi din 1.853 de primării şi 19 consilii judeţene îşi vor întrerupe activitatea în intervalul 10.00 - 10.30, când se vor aduna în holurile instituţiilor pentru a protesta.

Sindicaliştii spun că au decis să protesteze după ce niciuna dintre solicitările lor nu a fost soluţionată de către Guvern.

Gheorghe Tănase a precizat că revendicările vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Agenţi economici prinşi cu nereguli în Sectorul 4

$
0
0

zeci-de-agenti-economici-prinsi-cu-nereguli-in-sectorul-4-295776

80 de agenţi economici au fost prinşi cu nereguli în sectorul 4 numai în prima parte a săptămânii în urma controalelor iniţiate de edilul Cristian Popescu - Piedone. Poliţia Locală a aplicat amenzi de peste 300 de mii de lei în numai 3 zile. Printre infracţiunile depistate: comercializarea de produse expirate, lipsa afişării preţurilor, a acordului de funcţionare, a sau ocuparea domeniului public fără autorizare.

zeci-de-agenti-economici-prinsi-cu-nereguli-in-sectorul-4-295776

"Sperăm ca agenţii economici care desfăşoară activităţi pe raza Sectorului 4 să înţeleagă că rămânem în teren", avertizează primarul Sectorului 4.

O judecătoare din Caraş-Severin nu poate justifica aproape 300.000 de euro

$
0
0

o-judecatoare-din-caras-severin-nu-poate-justifica-aproape-300-000-de-euro-295763

Agenţia Naţională de Integritate a constatat o diferenţă nejustificată, de aproximativ 275.924 euro, între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soţul de către Luminiţa Telbis, judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin.

o-judecatoare-din-caras-severin-nu-poate-justifica-aproape-300-000-de-euro-295763

Inspectorii ANI au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara în acest caz.

Soţul judecătoarei e medicul Sebastian Telbis, fost şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, care a fost trimis în judecată în anul 2014 pentru că ar fi luat mită de la peste 300 de pacienţi, cărora le-a eliberat ilegal decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.


Ultimul termen în dosarul Maternitatea Giuleşti

$
0
0

procesul-in-cazul-incendiului-de-la-maternitatea-giulesti-la-ultimul-termen-295734

Astăzi se judecă ultimul termen în dosarul Maternitatea Giuleşti. La proces vor fi prezenţi atât inculpaţii din dosar, cât şi părinţii bebeluşilor care au murit sau au fost răniţi în incendiul de acum cinci ani.

procesul-in-cazul-incendiului-de-la-maternitatea-giulesti-la-ultimul-termen-295734

Asistenta Florentina Cârstea este considerată principalul vinovat şi a fost condamnată în primă instanţă la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. 

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010 în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi. Şase bebeluşi au murit, iar alţi doi au fost răniţi grav.

Incendiu puternic la o biserică din lemn, monument istoric

$
0
0

incendiu7567_16704000

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri, la o biserică de lemn, monument istoric din secolul al XIX-lea, din localitatea suceveană Poiana Stampei, pentru stingerea flăcărilor intervenind echipaje de pompieri militari din judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud.

incendiu7567_16704000

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Alin Găleată, a declarat că pentru stingerea incendiului izbucnit la biserica din lemn ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poiana Stampei au intervenit pompierii militari din Vatra Dornei, din Câmpulung Moldovenesc şi din judeţul Bistriţa Năsăud, cu şapte autospeciale.

În incendiu au ars acoperişul bisericii, pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, iar flăcările au afectat şi catapeteasma, ajungând până la altar.

Potrivit sursei citate, focul a fost localizat şi se lucrează pentru lichidarea incediului, urmând să fie stabilite cauzele izbucnirii focului.

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că biserica fusese reabilitată şi că în 26 iulie urma să fie sfinţintă.

ADMITERE FACULTATE, MASTER şi DOCTORAT 2015.

$
0
0

facultate_63968300

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a aprobat, prin ordin, criteriile generale privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, master şi doctorat pentru anul universitar 2015 - 2016.

facultate_63968300

Concursul pentru admiterea la toate formele de învăţământ pentru studiile universitare (licenţă, master, doctorat) se poate organiza în sesiuni, în condiţii identice, exclusiv înainte de începerea anului universitar, potrivit documentului de la Ministerul Educaţiei. La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă pot participa doar absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Media generală minimă de admitere la studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat nu poate fi mai mică decât 5 (cinci) sau decât un număr minim de puncte echivalent. Media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere.

La calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, notele şi mediile obţinute la examenul de licenţă/diplomă, conform metodologiei proprii. Instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate provizoriu au obligaţia de a elabora propriul regulament de organizare a admiterii la programele oferite în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, în conformitate cu metodologia-cadru emisă de Ministerul Educaţiei.

Admiterea la studii universitare de licenţă se susţine în limba română.Pentru programele universitare de licenţă şcolarizate în limba română, la solicitarea scrisă a candidatului, concursul de admitere se poate susţine şi în limba maternă a acestuia, cu respectarea autonomiei universitare. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea se susţine în limba română sau în limba străină de predare a programului de studii universitare de licenţă. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică eliminatorie, notată cu admis/respins.

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene pot participa la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Românii de pretutindeni, cetăţenii din state terţe pot participa la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, conform prevederilor legale în vigoare, acordurilor bilaterale şi ofertelor unilaterale ale României şi a metodologiilor special elaborate de MECS pentru aceştia.

Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de ciclul de studii şi de instituţiile de învăţământ care le oferă, însă poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat doar pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat. Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare optează pentru programul de studii care va fi finanţat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverinţei de bacalaureat sau a diplomei/adeverinţei ciclului de studii universitare anterior absolvit, după caz, în original, la facultatea pe care doreşte să o urmeze, respectând termenul de depunere stabilit de aceasta din urmă.

Mediile generale/punctajele generale obţinute de candidaţi la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la instituţia de învăţământ superior la care aceştia au candidat, în conformitate cu metodologiile proprii de admitere. Ordinea de clasificare rezultată în urma admiterii va fi utilizată şi pentru repartizarea locurilor finanţate de la bugetul de stat, acestea revenind celor mai bine clasaţi candidaţi din fiecare domeniu, conform metodologiei proprii.

Instituţiile de învăţământ superior pot percepe de la candidaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, taxe de înscriere pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii, în cuantumurile aprobate de senatele universitare şi prevăzute în regulamentul propriu. Excepţie fac situaţiile legate de restituirea dosarelor candidaţilor respinşi sau ale celor care renunţă la locul obţinut prin admitere. În aceste cazuri, după afişarea rezultatelor finale, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea cererii şi necondiţionat, instituţiile de învăţământ superior au obligaţia să elibereze aceste documente fără perceperea unor taxe.

Instituţiile de învăţământ superior vor aduce la cunoştinţa candidaţilor, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie, informaţii privind regulamentul propriu de admitere, oferta anuală de şcolarizare, condiţiile şi documentele necesare pentru înscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea şi probele de concurs, facilităţile sau condiţiile speciale, taxele de înscriere pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii, respectiv orice alte informaţii utile candidaţilor.

Metodologiile proprii de admitere ale instituţiilor de învăţământ superior trebuie să prevadă criterii de departajare a candidaţilor, inclusiv în cazul mediilor egale obţinute la concursului de admitere, astfel încât să nu se depăşească capacitatea de şcolarizare stabilită, conform prevederilor legale în vigoare. Rezultatele concursului de admitere se fac publice prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie.

Conducerile instituţiilor de învăţământ superior au întreaga responsabilitate pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere.

Şcoala din Tâncăbeşti, ÎNCHISĂ după ce 21 de copii au ajuns la spital

$
0
0

scoala_tancabesti_85351800

Şcoala din Tâncăbeşti de la care 21 de copii au fost transportaţi, miercuri, la spital, a fost închisă la solicitarea MAI, după ce analizele efectuate elevilor au relevat că aceştia nu s-au intoxicat cu clor, cum s-a crezut iniţial, ci cu monoxid de carbon de la centrala termică a instituţiei de învăţământ.

scoala_tancabesti_85351800

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat factorilor responsabili închiderea Școlii generale nr.1 din localitatea Tâncăbești "până la finalizarea verificărilor tehnice și remedierea situației".

Douăzeci şi unu de copii au ajuns la spital, miercuri, după ce s-au simţit rău la şcoală. Din primele informaţii reieşea că elevii s-au intoxicat cu vapori de clor de la soluţia cu care au fost spălate podelele din şcoală, dar ulterior analizele efectuate la spital au relevat faptul că intoxicaţia a fost provocată de monoxidul de carbon emanat de centrala termică a şcolii.

Raed Arafat, secretar secretar de stat în MAI a declarat că niciun copil nu a ajuns la spital în stare critică, toţi fiind conştienţi, deşi au acuzat stări de vomă şi dureri puternice de cap.

Unul dintre elevi a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca, alţi nouă au fost transportaţi cu ambulanţe SMURD la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", iar alţi patru au fost duşi la Elias cu ambulanţe SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI).

Fumatul, INTERZIS în baruri, cluburi şi restaurante.

$
0
0

fumat_99212300

Deputatul PSD Cluj Aurelia Cristea a elaborat un proiect de propunere legislativă pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise precum baruri, cluburi, cafenele şi restaurante.

fumat_99212300

În urma numeroaselor mesaje primite de la cetăţeni, am elaborat un proiect de propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Intenţionez să depun proiectul în Parlament la finalul lunii viitoare, după o consultare prealabilă cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, mass-media, reprezentanţii industriei HoReCa şi ai societăţii civile- militanţi antifumat, pacienţi, studenţi, elevi, etc. Termenul de implementare al acestei inițiative legislative, în cazul în care este adoptată, este de 1 ianuarie 2016.

Este o iniţiativă pentru care am nevoie de suportul tuturor celor interesați de sănătatea lor şi a copiiilor lor, de un nou mod de viața şi de socializare- fără tutun, de aceea am decis să o supun dezbaterii publice înainte de a o depune în Parlament", a scris deputatul pe pagina personală de Facebook.

Aurelia Cristea supune iniţiativa legislativă consultării şi dezbaterii publice.

"Până acum, am strâns aproape 60 de semnături de la colegii deputați și aștept în continuare susținere din partea lor!  Așa cum aștept de la întreaga societate civilă din România. Vă invit să îl consultați, să îl dezbateți și amendați în următoarele 30 de zile, astfel încât să ajungem la un numitor comun și să îl depun cu toate amendamentele dvs", mai  scrie în postarea deputatului.

Viewing all 3975 articles
Browse latest View live